Reliquiari

Joia
Valladolid, principis del s. XVII

Bronze, plata, oli sobre coure, cristall i esmalts

34 x 15 cm (Ø base)
Aquesta peça es troba intregrada en la publicació:
El arte de la pintura y el dibujo
Veure Catàleg
Joia
Valladolid, principis del s. XVII

Bronze, plata, oli sobre coure, cristall i esmalts

34 x 15 cm (Ø base)

Aquesta peça tan especial és un reliquiari probablement elaborat a Valladolid, a principis del segle XVII. Un objecte destinat a conservar les relíquies, els vestigis d’aquelles persones que han estat santificades o beatificades.

El reliquiari, en forma de temple, té un peu circular de bronze daurat decorat amb bandes esmaltades translúcides alternades amb caps de querubins en relleu. El fust està motllurat i decorat amb gallons allargats i esmalts ovalats. La part superior, en l’anvers, presenta els espais destinats a conservar les relíquies, un rectangle i un oval amb tapa de cristall. Al centre, mostra dues pintures ovalades sobre coure. Una escena representa La fugida a Egipte i l’altra La Crucifixió. En el revers, hi trobem dos esmalts que substitueixen els contenidors de les relíquies, una placa d’ametista (de color violeta) i dues plaques de lapislàtzuli (de color blau). Cal destacar que aquest reliquiari tenia una parella a la famosa col·lecció de Friedrich Spitzer (Presburg, 1815 – París, 1890), amb la que havia conviscut fins que la col·lecció fou subhastada el 1893 a París. El culte a les relíquies es va popularitzar a l’Edat Mitjana, sobretot per la creença dels efectes miraculosos del contacte amb elles, i no només amb les restes dels sants i beats, sinó també amb tots aquells objectes que els van pertànyer. El comerç de les relíquies va arribar a un nivells tan alts que, tot i representar una font inesgotable d’ingressos per a l’Església, també obligà a prendre mesures per tal d’evitar-ne el tràfic i el frau. L’any 2017, i davant la proliferació de vendes per internet, el Vaticà va prohibir la venda i comerç de les relíquies, així com també la seva exposició en llocs profans i no autoritzats.

 

Aquesta peça es troba intregrada en la publicació:

El arte de la pintura y el dibujo
Veure Catàleg
Exposicions:

L’art de la pintura i el dibuix. Visions 1400-1800. Casa Galibern-Fundació Mascort, Torroella de Montgrí, 27 de juny-12 d’octubre de 2015.

Bibliografia:

La collection Spitzer. Antiquité-Moyen Age-Renaissance. París – Londres: 1890, vol. I, núm. 172.

Catalogue des objets d’art et de haute curiosité composant l’important et précieuse collection Spitzer. París: Impr. de l’Art, E. Ménard et cie, 1893, vol. I, núm. 377; vol. III, làm. VII.

CREIXELL, R. M., El arte de la pintura y el dibujo. Visiones 1400-1800. Torroella de Montgrí: Fundació Privada Mascort, 2015, p. 103.