Plat d’engany

Ceràmica
Lleida, segona meitat del s. XVII-inicis del s. XVIII

Ceràmica

3,3 cm d’alt, 22 cm Ø
Aquesta peça es troba intregrada en les publicacions:

1000 anys de ceràmica catalana. Celebrant els 40 anys de l’Associació Catalana de Ceràmica
Veure Catàleg
La loza catalana
Veure Catàleg
Ceràmica
Lleida, segona meitat del s. XVII-inicis del s. XVIII

Ceràmica

3,3 cm d’alt, 22 cm Ø

La peça escollida d’aquest mes de gener és un plat de ceràmica anomenat “d’engany” o, tal com apareix en la documentació de l’època, “plat de les olives”. Aquests plats són peces ceràmiques exclusivament decoratives, destinades a provocar sorpresa amb la il·lusió òptica, ja que reprodueixen tot tipus d’aliments amb gran precisió.

Aquesta peça la podeu veure a l’exposició 1000 anys de ceràmica catalana. Celebrant els 40 anys de l’Associació Catalana de Ceràmica fins el 27 de febrer, a la Casa Galibern.

El plat és circular, amb ala i base anular, i està decorat amb blau i verd.  L’ala mostra una decoració en blau cobalt amb dues sanefes vegetals, una de panotxes i una de petits núvols amb semicercles. El fons del plat presenta cinc panotxes més disposades radialment i, entre elles, cinc olives tridimensionals pintades en verd.

A la ciutat de Lleida és on s’han localitzat els forns que van produir pisa blava i policroma des de la segona meitat del segle XVII fins a principis del XVIII. Les peces anaven decorades amb elements vegetals, com panotxes i fulles partides, que donaran nom a les sèries. Aquestes decoracions rebien influències de Barcelona, Talavera de la Reina i Ligúria (Itàlia), entre altres centres.

La tècnica de la il·lusió òptica, o trompe-l’œil, es va posar molt de moda a l’Europa dels segles XVIII i XIX, sobretot a França, i s’aplicava en diferents arts. En ceràmica, es van fabricar peces en tots els grans centres productors, com Talavera de la Reina, Moustiers i Sèvres (França).

Aquesta peça es troba intregrada en les publicacións:

1000 anys de ceràmica catalana. Celebrant els 40 anys de l’Associació Catalana de Ceràmica
Veure Catàleg
La loza catalana
Veure Catàleg
Exposicions:

La ceràmica catalana de la Col·lecció Mascort, s. XIV-XIX. Casa Galibern-Fundació Mascort, Torroella de Montgrí, 1 de juny – 28 d’octubre de 2012.

Ceràmica blava catalana de la Col·lecció Mascort. Peces seleccionades. Espai “El Forn”-Terracota Museu, La Bisbal d’Empordà, 18 de maig – 31 desembre de 2018.

1000 anys de ceràmica catalana. Celebrant els 40 anys de l’Associació Catalana de Ceràmica. Casa Galibern-Fundació Mascort, Torroella de Montgrí, 12 de juny – 27 de febrer de 2022.

Bibliografia:

CERDÀ, J. A., La loza catalana de la Colección Mascort. Torroella de Montgrí: Fundació Privada Mascort, 2012, p. 177, cat. 88.

ROMERO, A.; CERDÀ, J. A., Butlletí Informatiu de Ceràmica. Revista de l’Associació Catalana de Ceràmica. Barcelona: Associació Catalana de Ceràmica, 2020, p. 103, cat. 186.

Altres