Arquimesa

Moble
Catalunya, segle XVI

Fusta de noguera amb tarsia d’os i de boix

45,5 x 80 x 36 cm
Aquesta peça es troba intregrada en les publicacions:

Alguns mobles singulars
Veure Catàleg
Piezas escogidas
Veure Catàleg
Moble
Catalunya, segle XVI

Fusta de noguera amb tarsia d’os i de boix

45,5 x 80 x 36 cm

L’arquimesa té una forma de paral·lelepípede amb la tapa frontal abatible. El seu interior s’estructura a partir de tres fileres, on el carrer central té una doble renglera de calaixos i una portella a banda i banda. La filera inferior té tres calaixos, sent el central considerablement més ample, i la filera superior té quatre calaixos. Als laterals, presenta unes nanses per facilitar el seu moviment dins dels habitatges o per a viatjar.

Tant a l’exterior com a l’interior, la peça presenta una delicada decoració feta amb la tècnica coneguda com a tarsia, de procedència morisca. L’artesà incrustava petites peces d’altres materials, en aquest cas os, dissenyant motius geomètrics. La tècnica d’incrustar petites peces romboïdals d’os i boix, també es coneix com a marqueteria de pinyonet, i va ser àmpliament utilitzada a Catalunya i Aragó durant el segle XVI i primer terç del segle XVII en la decoració dels mobles de les classes acomodades.
A l’exterior de la tapa, es representa una forma circular geomètrica a manera d’estrella, flanquejada a banda i banda per un arbre amb arrels que simbolitza l’arbre de la vida. A l’interior, la tapa presenta una decoració amb un element geomètric acompanyat de quatre estrelles de David. En conjunt, l’arquimesa està decorada amb representacions de símbols de les tres confessions més esteses en el moment: cristiana, jueva i musulmana.

Aquesta peça es troba intregrada en les publicacións:

Alguns mobles singulars
Veure Catàleg
Piezas escogidas
Veure Catàleg
Exposicions:

Alguns mobles singulars, s. XV-XVIII. Casa Galibern-Fundació Mascort, Torroella de Montgrí, 12 de juny-26 de setembre de 2010.

Peces escollides. La selecció del col·leccionista. Casa Galibern-Fundació Mascort, Torroella de Montgrí, 17 de juny-15 d’octubre de 2017.

Bibliografia:

PIERA, M.; MESTRES, A., El mueble en Cataluña. Barcelona: Angle Editorial, 1999, p. 182.

CREIXELL, R. M., Alguns mobles singulars, s. XV-XVIII. Torroella de Montgrí: Fundació Privada Mascort, 2010, p. 26, cat. 6.

CREIXELL, R. M., «La col·lecció Mascort. Un univers estètic per descubrir», a BASSEGODA, B.; DOMÈNECH, I. (eds.), Antics i nous col·leccionistes. Materials per a la història del patrimoni artístic a Catalunya. Barcelona: Universitat Autònoma de Barcelona, Serveis de Publicacions, 2015, p. 77, fig. 10.

CREIXELL, R. M., Piezas escogidas. La selección del coleccionista. 10º Aniversario. Torroella de Montgrí: Fundació Privada Mascort, 2017, p. 84, cat. 44.